Kutak za studente

Ako si student i zanimljivi su ti fenomeni iz oblasti prirode i kulture, možeš im posvetiti svoj istraživački, odnosno master rad ili doktorsku disertaciju. Na ovoj strani ćeš pronaći uputstvo kako to da uradiš i resurse koji će te dodatno inspirisati i pomoći ti da napišeš sjajan rad!

Javi nam se

Inspiriši se primerima

Da li znaš da su krila majušne ptice kolibri, inspirisala naučnike da razviju dronove? Ili da su vodenice pravi primer sloge čoveka i prirode? Da danas, sve više umetnika uživa u izradi živih instalacija, pravom spoju prirode i umetnosti?

Ovi i mnogi drugi primeri koje ćeš pronaći na ovom sajtu, pokazuju da svet oko nas može biti fascinantan, kada kultura i priroda deluju u skladnom saglasju.

Pronađi na ovom sajtu, riznicu tekstova o tome kako se čovek, kroz kulturu i stvaralaštvo, povezuje sa prirodom. Saznaćeš da se inspiracija za stvaranje nalazi u prirodi, a da se priroda može zaštititi kroz angažman u kulturi.
Pretraži na sajtu zanimljive teme iz umetnosti, istorije, arhitekture, sociologije ili neke druge oblasti koja ti je bliska i obradi je za potrebe završnog rada.

Priroda i društvo Čuvari prirode

Zašto da napišeš svoj rad uz našu podršku?

Istraživački, master i doktorski radovi su velike obaveze tokom studiranja. Umesto da ti budu izvor stresa, učini ih zanimljivim izazovom i obradi stručno uz pomoć mentora iz ORCA!

Mentor iz ORCA će ti pomoći u formulaciji strukture rada i biće ti podrška tokom čitave njegove izrade!

Javi nam se

Pogledaj šta kažu studenti koji su radili svoje završne radove sa nama

Milica Lukić
Diplomirana prostorna planerka

,,Rad sa ORCA mentorkom pamtim kao vrlo pozitivno iskustvo, koje je bilo izuzetno korisno za mene. Osim pomoći u izboru literature i izvora podataka, pomoći oko pisanja apstrakta i strukture istraživačkog rada, mnogo mi je pomoglo deljenje iskustava…”

Tatjana Graorinov
Stručni konsultant

„Istraživački rad kroz ORCA Akademiju uticao je da razvijem kritičko mišljenje i donošenje zaključaka zasnovanih isključivo na činjenicama – stekla sam alate koji su mi veoma koristili i na privatnom i na poslovnom planu…”

Pavle Dobričić
Diplomirani socijalni radnik

„Kroz rad sa ORCA mentorom i moj volonterski rad u ORCA, dobio sam dragocene informacije koje su mi pomogle da započnem svoj master rad. Podrška mi je puno pomogla da osmislim temu, a posebno su mi značile smernice mentora i to što je bila dostupna kada sam imao neku nedoumicu.“

Žarko Mladenović
Botaničar

„Zahvaljujući pozivu ORCA da učestvujem u projektu Budi prijatelj prirodi: Javno zastupanje politika zasnovanih na prirodi i dokazima – za ljude i prirodu Srbije, imao sam priliku da napišem master rad, bez troškova koje bih inače imao za sprovođenje istraživanja, potrebnog za master rad.”

Resursi za dodatnu inspiraciju

Na sajtu možeš pronaći različite resurse – knjige, naučnu literaturu, video dokumentarne i druge filmove koji te mogu dodatno inspirisati i pomoći ti da napišeš sjajan rad.

Pogledaj naš rečnik pojmova na temu kulture i prirode! Možda te neki od ovih pojmova posebno zainteresuje.

Da li znaš za ORCA Akademiju?

Liderski trening program ORCA Akademije je prvi i jedinstveni trening program u Srbiji i svetu koji se bavi jačanjem liderskih potencijala građana za javno zastupanje zaštite prirode i životinja! 

Kreiran je sa namerom da obuči mlade lidere veštinama koje su im potrebne za uspešnu realizaciju inicijativa u oblasti zaštite prirode i životinja na lokalnom ili nacionalnom nivou. Do sada je preko 70 studenata, stručnjaka i aktivista učestvovalo u četiri generacije Liderskog trening programa!

Saznaj više