Život Smrti

Režija: Marša Onderstin

Život Smrti (eng. The Life of Death) je kratak animirani film iz 2012. godine. To je dirljiva, ručno crtana priča, o danu kada se Smrt zaljubila u Život, ispričana uz pomoć životinja. Režirala ju je Marša Onderstin, animatorka iz Holandije specijalizovana za 2D animaciju.

Priča prati Smrt koja radeći svoj posao, jednog dana se paradoksalno zaljubljuje u Život, personifikovanu u obličju nežne srne. U ovoj priči, Smrt je prikazana kao topao i saosećajan entitet, koga zanima šta se dešava sa živima i kome je žao kada slučajno, svojim dodirom, sasuši cvet.

Iako traje samo pet minuta, film nam za kratko vreme zadaje snažan emotivan udarac i snažno nas poziva nas da preispitamo svoj strah od smrti ili čak i eventualnu ljutnju koju prema njoj gajimo. Na kraju filma, Život prihvata svoju iskonsku vezu sa Smrću i prepoznaje da je ona prirodna i da je se ne treba plašiti. 

Ovaj kratak film, nastao je kao završni rad umetnice Marše Onderstin na akademiji umetnosti koju je pohađala. Marša kaže da je u filmu koristila životinje jer smatra da nam priroda može pomoći da bolje razumemo i procesuiramo smrt. Ona navodi da se „smrt dešava stalno u prirodi oko nas“, i dodaje da „u prirodi postoji prihvatanje smrti, kao jednostavnog dela života“.

Film je pobrao više pohvala na različitim festivalima animacije, a umetnica navodi da ju je iznenadila i snažno dotakla reakcija publike na njen film, te da još uvek dobija poruke publike o tome kako je ovaj film promenio njihov stav o smrti, smanjio strah ili im je pomogao u patnji za osobom koju su izgubili. Nastavnici su ovaj film koristili u učionicama, da im pomogne u diskusiji o smrti sa decom.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više