Zavera krava: tajna održivosti

Režija: Kip Andersen, Kigan Kun

Zavera krava (eng. Cowspiracy: The Sustainability Secret) je dokumentarni film iz 2014. godine koji su režirali Kip Andersen i Kigan Kun. Film preispituje uticaj stočarstva na životnu sredinu – istražuje teme kao što su klimatske promene, korišćenje vode, deforestacija i pojave mrtvih zona u okeanima. Film takođe ispituje politike nekoliko organizacija za zaštitu životne sredine u vezi sa ovim temama.

Film je dobio više nagrada, uključujući Nagradu publike na Festivalu ekološkog filma, u Južnoj Africi 2015. godine, zatim Nagradu za najbolji strani film, na 12-tom godišnjem Festivalu ekoloških filmova u Kanadi.

Film „Zavera krava“ je kritikovan da neispravno tvrdi da je stočarstvo primarni uzrok emisije gasova sa efektom staklene bašte i uništavanja životne sredine, iako naučni izveštaji Međuvladinog panela za klimatske promene (naučno telo Ujedinjenih nacija), dosledno potvrđuju, da je vodeći uzrok klimatskih promena nastalih ljudskim uticajem, sagorevanje fosilnih goriva.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više