Kako vukovi menjaju reke

Kako vukovi menjaju reke (eng. How wolves change rivers) je video priča, koju je kreirala američka neprofitna organizacija „Održivi čovek“, 2014. godine sa ciljem edukacije o značaju svake vrste za prirodu.

Ovo je priča o tome kako su vukovi promenili tok reka u Nacionalnom parku Jelouston. To je priča koja objašnjava trofičke kaskade; da je sav život povezan i da bilo kakve promene u lancima ishrane utiču na sve druge vrste, pa čak i na način na koji reke teku.

Ovaj video je postao viralan pre skoro 10 godina, vrlo brzo nakon njegove objave na Jutjubu. Viđen je  više od 43 miliona puta i zaslužan je za promenu srca i umova ljudi o vukovima, pomažući da se od zlokobnog zlikovca pretvore u inženjera ekosistema. Od tada je korišćen u bezbroj učionica i muzeja širom sveta, kako bi naučio ljude o vrednosti koju svaka vrsta donosi ekosistemu.

Ova priča nas uči da naša akcija, velika i mala, može dramatično uticati na sam život. Umesto da posmatramo svaku pojedinačnu vrstu kao odvojenu od celine, moramo početi da uviđamo kako je sav život međusobno povezan i međuzavisan jedan od drugog. Samo kada ceo život napreduje, može i čovečanstvo da napreduje. Nemoguće je jedno od drugog odvojiti.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više