Nepijatna istina

Režija: Dejvis Gugenhajm

Nepijatna istina (eng. An inconvenient Truth) je američki dokumentarni film iz 2006. godine. Režirao ga je Dejvis Gugenhajm. Film prati kampanju bivšeg potpredsednika Sjedinjenih američkih država, Ala Gora o klimatskim promenama i  globalnom zagrevanju planete.

Dokumentarni film „Neprijatna istina“, prikazuje podatke i predviđanja o klimatskim promenama uz scene iz života naratora, Ala Gora, sa ciljem upozorenja javnosti o „krizi planetarnih razmera“. Putem prezentacije koja sadrži slike, grafikone, karte i različite simulacije, Al Gor predstavlja rezultate istraživanja vrhunskih svetskih stručnjaka u nastojanju da otkloni sumnje u istinitost i hitnost problema globalnog zagrevanja. U filmu se problem prikazuje sa naučnog, ekonomskog, političkog i moralnog gledišta i nastoji da pobije teorije da globalno zagrijavanje ne postoji. Al Gor takođe kritikuje američku politiku, zbog ignorisanja problema i činjenice da Amerika nije potpisala Protokol iz Kjota, čiji je cilj da operacionalizuje Konvenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i primora industrijalizovane zemlje i zemlje u tranziciji, da ograniče i smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte u skladu sa dogovorenim ciljevima.

Od početka prikazivanja, film „Neprijatna istina“ je pobrao mnoge pohvale zbog uspeha u edukaciji javnosti o globalnom zagrevanju i snažne, energične podrške pokretu za zaštitu životne sredine. Dobio je različite nagrade širom sveta. Film je dobio dva oskara – za najbolji dokumentarni film i za najbolju originalnu pesmu.

Zbog svojih dalekosežnih napora da svetu ukaže na opasnosti od globalnog zagrevanja, Al Gor je zajedno sa Međuvladinim panelom za klimatske promene Ujedinjenih nacija, osvojio Nobelovu nagradu za mir, 2007. godine.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više