Morska zavera

Režija: Ali Tabrici

Morska zavera (eng. Seaspiracy) je dokumentarni film iz 2021. godine koji govori o snažnom uticaju ribarenja na životnu sredinu. Film je režirao i u njemu učestvuje britanski režiser Ali Tabrici.

Film istražuje ekološke probleme koji se tiču okeana, uključujući zagađenje plastikom, napuštene ribarske mreže i prekomerni ribolov, i tvrdi da je komercijalno ribarstvo glavni pokretač uništavanja morskog ekosistema. Film odbacuje koncept održivog ribarstva i kritikuje nekoliko organizacija za očuvanje mora, uključujući Institut „Earth Island“ i njegovu oznaku „bezbedno za delfine“, kao i sertifikate za održivu morsku hranu koje izdaje „Savet za upravljanje morem“. Takođe kritikuje različite inicijative, poput onih za smanjenje plastike u okeanima, ističući da je njihov efekat samo prikrivanje snažnog uticaja ribarske industrije na morske ekosisteme i korupcije u ribarskoj industriji. Film zaključuje podrškom stvaranja zaštićenih područja mora, kao i prestankom ishrane ribom.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više