Let zmajeva

Režija: Džuls Bas, Artur Rankin junior.

Let zmajeva (eng. The Flight of Dragons) je animirani film iz 1982. godine koji su režirali Džuls Bas i Artur Rankin junior. Film obrađuje pitanje simbiotske veze između ljudske mašte i stvaralaštva sa jedne strane i prirode, odnosno nauke sa druge strane, kroz nastojanje da odgovori na pitanje da li magija i nauka mogu da koegzistiraju u istom prostoru i vremenu.

Film pokušava da odgovori na ovo pitanje kroz iskustvo mladića Pitera Dikinsona koji biva transportovan iz 20. veka u magično carstvo fantastike. Ovde on postaje deo grupe heroja koji nastoje da zaustave zlog čarobnjaka Omadona koji želi da zavlada svetom.

Za dečji animirani film, Let zmajeva pokazuje iznenađujuću dubinu i količinu detalja kada je razvoj priče u pitanju. Kada nakon greške u čaroliji, protagonista Piter Dikinson završi u telu zmaja Gorbaša, drugi zmaj uči Pitera kako da bljuje vatru i da leti, čime se kroz naučne principe objašnjava ono što pripisujemo fantastici.

Na putu heroja, prepreke su prikazane u formi čudovišta koja su, čini se, namerno crtana da izgledaju prilično zastrašujuće. U filmu, takođe, ima dosta scena smrti, kako grafički prikazanih, tako i impliciranih, iako na kraju, očekivano, dobro trijumfuje nad zlom, a naizgled i logika nad magijom.

Uprkos tome, kraj filma nas snažno podstiče na razmišljanje o neophodnosti simbiotske veze između nauke i magije (ljudske mašte i stvaralaštva) i da pokaže da je nauka inspirisana fantastikom i obrnuto, te da bez ove veze, naš život ne bi imao smisla.

Zanimljivo je da je glas zlom čarobnjaku Omadonu, pozajmio niko drugi do glumac Džejms Erl Džons koji je svoj glas pozajmio još jednom čuvenom zlikovcu – Dart Vejderu u „Ratovima zvezda“.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više