Kitbul

Režija: Rosana Saliven

Kitbul (eng. Kitbull) je američki animirani kratki film i viralni video iz 2019. godine, koji je režirala i napisala Rosana Saliven, a producirao Piksar (eng. Pixar Animation Studios). Glavne zvezde filma su samouvereno napušteno mače i zlostavljani pas rase pit bul, koji započinju neobično prijateljstvo. Fokus radnje filma je na tretmanu životinja od strane čoveka i reputaciji rase pasa pit bul.

Nakon što je objavljen na Jutjubu, Kitbul je pregledan preko 94 miliona puta. Film je pobrao veliki broj pohvala kritičara za svoju priču, emotivni ton, temu, karakterizaciju i animaciju. Nominovan je za Oskara za najbolji animirani kratki film, na 92. dodeli Oskara.

Kejt Švajcer je rekla da Kitbul „šalje snažnu poruku o tretmanu životinja“ i da „bez obzira da li sebe smatrate ljubiteljem mačaka ili pasa“, Kitbul “će učvrstiti vašu ljubav prema svim životinjama i naterati vas da večeras zagrlite svog ljubimca malo čvršće.“ Takođe je rekla da Kitbul „čak može otvoriti i svrsishodnije razgovore o reputaciji pit bulova kao agresivne i opasne rase pasa“.

Bendžamin Bulard je napisao da Kitbul prikazuje „i strašnu i magičnu stranu načina na koji ljudi interaguju sa životinjama“, a Šenon Konelan je komentarisala da iako animacija retko „obrađuje razornu temu zlostavljanja životinja“, Kitbul, „to radi sa uviđanjem koje slama srce“.

Bridžet Šarki iz dnevnih novina „Arizona Daily Star“ je rekla da iako „traje kraće od devet minuta“, Kitbul „zadaje ozbiljno jak emotivni udarac za tako kratko vreme“. Ona dalje kaže da film priča „priču koja puni srce“  koja bi „čak i najčvršćeg i najhladnijeg gledaoca primorala da pusti koju suzu“, dodajuči da šalje „snažnu poruku“ i da je „izuzetan film“.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više