Ajkuline vode

Režija: Rob Stjuart

Ajkuline vode (eng. Sharkwater) je kanadski dokumentarni film iz 2006. godine koji je režirao Rob Stjuart. Tema filma je industrija lova na ajkule koja ih prekomernom eksploatacijom vodi ka potpunom izumiranju. Razlog za ovo je prvenstveno konzumacija supe od ajkulinih peraja, koja je veoma popularna u Aziji, ali i drugi proizvodi od ajkula kojima se trguje za ljudsku upotrebu.

Film istražuje najgušće naseljene populacije ajkula koje se love na svetu i otkriva ilegalne radnje unutar industrije lova na ajkule u zaštićenim morskim područjima poput Kokosovog ostrva na teritoriji Kostarike i ostrva Galapagos u Ekvadoru, kao i političku korupciju koja je pokriva.

Film je nastao sa ciljem zaštite ajkula, promene vladinih politika po pitanju zaštite ajkula, kao i kreiranja i inspirisanja organizacija za zaštitu ovih morskih bića. Stjuartova misija je da zaštiti ajkule i okeane, pre nego što bude kasno. Film se smatra jednom od uspešnih priča na polju očuvanja prirode, jer je kao rezultat tema koje je otvorio i obradio, lov na ajkule zbog peraja, odnosno trgovina proizvodima od ajkula, zabranjena u preko 90 zemalja sveta.

Film je pobrao mnoge pohvale i dobio je čak 31 međunarodnu nagradu.

2018. godine, film dobija nastavak: „Ajkuline vode: izumiranje“ (eng. Sharkwater: Extinction).

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više