Canis lupus: između obredne maske i književne životinje

Zbornik „Canis lupus između obredne maske i književne životinje”, prva je u nizu publikacija koje objavljuju rezultate rada na projektu “Usmeno, obredno, književno”, čiji je nosilac za prvu projektnu fazu Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Sam projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i trebalo bi ga razumeti kao doprinos univerziteta uspostavljanju humanog obrasca pripadanja kulturnoj baštini, odnosno, kao doprinos razvoju društvene odgovornosti studenata i nastavnika. To se, u ovom konkretnom slučaju, odnosi na naučnu i stručnu podršku implementaciji Konvencije Uneska o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa (Unesko, 2003). (…)

Planirano je da se u okviru višegodišnjeg projekta koji podrazumeva i edukaciju i naučnoistraživački rad, ispitaju folklorni hronotopi, arhetipi i kolektivne predstave u tradicionalnoj kulturi Srba. Namera nam je da u kreativnom i inovativnom ambijentu filoloških doktorskih studija studentima književnosti ponudimo istraživačke programe bazirane na pojmovima kao što su vuk, žrtva, maske i dr. Ovaj izbor uslovljen je njihovim semantičkim potencijalom koji se oslobađa u povezivanju mitološkog, folklorno-obrednog i književnog, lišenog uslovljavanja u smislu distinkcija između usmene i pisane, nacionalne i svetske, klasične i trivijalne književnosti, između antike, srednjovekovlja, renesanse, baroka, romantizma itd., i nama savremenog književnog i kulturnog mikro i makrokosmosa, te različitih literarnih rodova i vrsta. (…)

— Iz predgovora urednica

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više