Arhitektura biljaka

Knjiga „Arhitektura biljaka: biljke kao dio općeg evolucijskog fenomena građenja“, upućuje na, svakako manje zapaženu aktivnost biljaka u smislu ostvarenja najzahtevnijih prostornih, oblikovnih i funkcionalnih rešenja u građi tela koja su rezultat pokoravanja zakonitostima prirode.

Ta rešenja se upoređuju s mnogobrojnim rešenjima ljudske arhitekture kroz istoriju građenja, upozoravajući na uslovnost arhitektonskih ostvarenja istim zakonitostima. Konstrukcije biljnih tela, posledica su fizičkih zakonitosti, tj. delovanja sila (statike i dinamike) jednako kako ih trebaju uvažavati i konstrukcije arhitektonskih dela.

U ovoj knjizi, autor analizira opravdanost upoređivanja građe i oblika biljnih tela i arhitektonskih ostvarenja, te ukazuje na primenu brojnih estetskih uzora iz prirodnih ostvarenja u arhitektonskom stvaralaštvu. Knjiga upućuje čitaoca na sasvim nov i originalan način posmatranja procesa građenja koji je nužna posledica fizikalnih zakonitosti u svim oblicima pojavnog sveta. Kao potvrda ove teze, navode se brojni primjeri iz sveta biljaka i arhitekture i otkriva neobična povezanost među njima.

Kutak za studente

Da li te uskoro čeka pisanje stručnog, master ili naučnog rada? Uradi ga uz podršku ORCA! Ako te interesuje međusobni uticaj prirode i kulture, tu smo da ti pomognemo u izradi rada. Inspiriši se temama na ovom sajtu.

Šta dobijaš?

  • Riznicu informacija
  • Manje stresa tokom izrade rada
  • Zanimljiv radni izazov
  • Stručnu podršku
Saznaj više